Coton de Tulear
Alle billeder på denne hjemmeside er copyright 2007-2018 ©MM-Foto.
Noget af det vigtigste ved at have en coton, er at der også er tid til pelspleje. Det er noget, der er meget vigtigt. Er I god til dette vil jeres coton altid være blød og velsoigneret.
En coton pels er afhængig af kost, arv og pelspleje. En coton skal hverken klippes eller trimmes.
Pelspleje af en coton bør foregå på et stabilt bord eller et trimmebord (tænk på din ryg) ca. 2-3 gange om ugen.
Når I får den lille coton hvalp med hjem, skal I begynde at vende den til at blive børstet fra dag 1, og gerne hver dag til den har lært at ligge stille på siden. I starten er der ikke meget at børste i, da pelsen er meget kort, men det er en god ting at gøre alligevel, da hvalpen skal vende sig til det. I skal ikke gøre det når hvalpen er allermest vågen, da den bare så vil lege med børsten. Gør det når det værste krudt er brændt af. HUSK masser af godbidder og ros undervejs. Hvis I bruger ca. 5-10 min hver dag, vil I snart få en hund der nyder og blive nusset med, og det er MEGET godt givet ud, når det store pelsarbejde kommer. Det sker i hvalpen´s 7.-8. levemdr. til den ca. er 18 mdr. Det er her den skifter til voksenpels. Det er nu det store arbejde begynder, da pelsen kan filtre meget, og skal i denne periode børstes hver dag.
Det er vigtigt I børster jeres coton helt igennem hver gang.
Det er vigtig man mærker huden på hunden når man børster, da det er der filtre sætter sig. Det er ikke nok at børste de yderste lag, for det er inde ved huden filtrene sætter sig. Det er vigtigt at få ALLE filtre med hver gang I børster, ellers er der bare endnu flere at få styr på næste gang, de forsvinder nemlig ikke af sig selv. Ligeledes hvis filtre bliver for store kan det gøre meget ondt på hunden, at få dem redt ud, og en coton har det bedst, hvis den er uden filtre og der ikke er noget der "strammer".
Filtkager ved huden er ligeledes meget god grobund for lus, svamp og anden utøj.
HUSK PÅ DET ER DIG DER BESTEMMER OM HUNDEN SKAL REDES FRI FOR FILTRE IKKE HUNDEN.

Børst aldrig i tør pels, da det slider meget på den. Brug en meget tynd opløsning af hundebalsam, blandet med kogt vand i en forstøverflaske, og sprøjt meget fint over pelsen, der hvor den skal børstes.
Jeg ligger hunden på siden på bordet. Jeg starter med at gøre pelsen lidt fugtig med min blanding.
Først børster jeg hende igennem med børsten. På hovedet, bruger jeg kun kammen. Begynd nedefra ved poterne, den oven liggende pels lægges til side, så man kan se, hvor langt man er kommet. Det er vigtigt at arbejde sig systematisk frem, så I er sikker på I kommer gennem hele pelsen. Det er MEGET vigtigt at komme helt ned til huden, da det er der filtrene typisk sidder. Filtre fjerner I ved at dele dem med fingrene, og børste dem væk. De rigtig stride filtre opløses med en blanding af hundebalsam og kogt vand, og filten deles forsigtig med fingre mens der redes forsigtig i filten. Som sidste udvej kan der bruges en lille skarp saks eller en filtknuser, som man kører LANGS med hårende opad.
Din hund skal ligeledes vendes til at ligge på ryggen, så den kan blive tryg ved at blive børstet på maven, og under benene.
En god måde at lære den det på, er fra hvalp,  at man holder den som en baby, når man har sin lille hvalp oppe og nusser den på maven. De elsker det.
Det er vigtigt at komme helt ind i armhulerne, og omme bag ved ørene, på hunden det er mange gange der filtrene sætter sig. Det er også vigtigt at børste omkring endetarmen. Kommer der filtre der, kan hunden ikke komme af med afføring og der hober sig en afføringskage op, som skal vaskes væk.
Det er også vigtigt at kikke tisse tøjet efter. Klip hårene af omkring kønsorganerne væk. Urinen kan sætte sig fast i de lange hår, og de kan komme til at lugte grimt,
Fjern dagligt søvn fra øjnene.
Hårene mellem trædepuderne klippes væk. Disse hår mellem trædepuderne kan filtre meget, hvis de er for lange og er ubehagelige at gå på + de bringer meget snavs og skidt med ind.
Hvalpens øre skal kikkes efter ca. 1-2 gange ugentlig. Det er vigtigt at hvalpen fra starten bliver, vant til det er en naturlig del, af sin pleje. Nogle hunde har mange hår i ørene. De plukkes af med et par fingre, for at undgå svamp i øregangen. Hvis ørene begynder at lugte grimt og er røde skal I kontakte dyrlægen.
HUSK DET ER INGEN SKAM AT BEDE OM HJÆLP ANG. COTON PELSPLEJE, DET ER EN SKAM AT LADE VÆRE.
(C)2009-2018

markmøller.dk
markmoeller.dk
Kennel Markmøller's Coton
Hjemmesiden er
opdateret 25-03-2018
Coton Pelspleje...

Nyhed
Der er kommet meget mere fokus på, de seneste år på, hvor vigtigt det er at holde sin hunds tænder rene og fri for tandsten. Det er blevet mere almindeligt, at børste tænder på sin hund. Hunde danner tandsten på samme måde som os mennesker. Hvis dette ikke bliver holdt nede, ved hjælp af tandbørstning, kan det udvikle sig til tandkødsbetændelse og parandentose. Hvis en hund får tandsten, kan det fjernes ved almindelig tandbørstning. Det kan kun fjernes af dyrlægen ved hjælp af ultralyd, som typisk foregår under narkose.

Det er vigtigt at hvalpen fra starten bliver vant til at blive kikket i munden, og til at få børstet tænder et par gange om ugen, som en naturlig del af plejen.
Tyggeben er ligeledes en ting hunden altid skal have i sit sortiment af legetøj. Det er med til at stimulere gummerne og holde tandstenen nede på et minimum.
Vær også opmærksom på når hunden skal til at skifte sine små hvalpetænder ud med voksentænderne, da vil gummer klø rigtig meget, og derfor skal hvalpen / unghunden have legetøj og tyggeben den kan bruge til at klø gummerne med.
Et ting er hel sikkert at, hvis den ikke har noget at bide i i denne periode, så finder den selv noget. En anden ting er, hvis I overvejer at få jeres hund på en udstilling så skal den være vant til at blive kikket i munden. Så er det jo ikke smart, hvis den bider efter dommeren?

Hundetandpleje